Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

WĘDZENIE RYB
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
orys




Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 13:37, 18 Lip 2013    Temat postu: WĘDZENIE RYB

Witam

Zakładam nowy temat ponieważ nic nie znalazłem na ten temat.
Koledzy wędzą rybki i na pewno podpowiedzą coś na ten temat, a interesuje mnie wszystko od początku do końca.
Zbudowałem wędzarkę i to mój pierwszy sezon wędzenia.
Pytania:
- do wędzenia skrobiecie ryby, czy tylko patroszycie
- z głową czy bez
- oczy zostają czy usuwacie
- solanka ile i na jak długo
- ile wędzicie i w jakiej temperaturze
- jak zawieszacie ryby

Jutro wędzę proszę o pomoc; pozdr


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
glinkapiotr




Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo

PostWysłany: Czw 13:45, 18 Lip 2013    Temat postu:

patroszymy bez skrobania
z głową
z oczami
resztę się podpytam i odpiszę, chyba, że ktoś mnie wyprzedzi


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maniek73




Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Augustów

PostWysłany: Czw 17:03, 18 Lip 2013    Temat postu:

bez głowy
solanka: 4 łyżki soli na litr wody, leszcz na 3 godz.
Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
klaudiusz




Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 20:20, 18 Lip 2013    Temat postu:

Ja wędzę leszcze oskrobane bez głów. Na noc wkładam do zalewy o stężeniu 8 dkg soli na litr wody, do tego listek laurowy ziele i trochę czosnku. Litr zalewy na kg ryby. Rano rybki płuczę w zimnej wodzie i wieszam w przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Dobrze wysuszone rybki (skórka lśniąca jak pergamin) wieszam do wędzarki na 40 min w temperaturze około 50 stopni bez dymu w palenisku pali się ogień- tzw suszenie. Następnie już w dymie trzymam 3 godz. w temperaturze 55 - 60 stopni. Nie stosuję tzw dopiekania w wysokiej temperaturze na koniec wędzenia bo zdarzało mi się że pękała skórka na bokach leszczy wyciekał tłuszcz i wyglądało to nie apetycznie. Pozdrawiam życzę smacznego.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tryt
Administrator



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Czw 20:43, 18 Lip 2013    Temat postu:

Aż mi, kurde, zapachniało Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
orys




Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 20:57, 18 Lip 2013    Temat postu:

Dzięki za info
A jak wieszacie, bo mi już zdażyło że spadły?
Słyszałem też że lepiej w łusce, bo wtedy jest bardziej soczysty?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin232




Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Czw 22:44, 18 Lip 2013    Temat postu:

Witam. Ja wieszam wbijając podwójne haki w kark od wewnątrz tuszki ale wtedy muszę zostawić głowę żeby haki się lepiej trzymały, a jeśli tuszki są zbyt duże to obcinam głowy i wieszam ogonem do góry a na ogon zakładam pętelkę ze sznurka i zaciągam - nie spadnie, no chyba że zbyt wysoko podniesie się temperaturę w wędzarni i delikatne mięso po prostu ,,spłynie".
Ja wędzę podobnie jak Klaudiusz i jeśli dobrze wysuszy się rybę i początkowe wędzenie jest w niższej temperaturze ok.50-55 stopni to nie powinny spadać. Nie można zagotować mięsa tylko wędzić. Wędzenia jak wiele innych sztuk, trzeba nauczyć się w praktyce a to przychodzi z czasem. Powodzenia i smacznego.
Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Marcin232 dnia Czw 22:47, 18 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 7:13, 19 Lip 2013    Temat postu:

Witam

Jeśli mogę to w trące trzy grosze praktycznie robię tak jak piszę Klaudiusz z moich doświadczeń dodam że staram się wędzić równe tuszki ja uważam że takie 1,5kg - 2 kg dla mnie są najlepsze po prostu wędzę je około 3-4 godzin i miodzio. Staraj się orys nie mieszania małych tuszek z dużymi czyli np. 1 kg tuszki z 3 kg tuszą mała szybciej się dowędzi a duża będzie nie dowędzona.
Polecam łososiowate do wędzarni "kropkowane są bardzo smaczne"

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 7:27, 19 Lip 2013    Temat postu:

Witam

Nie wspomniałem o drewnie ja wędzę bukiem bez kory jak mam dostęp to śliwką generalnie owocowymi no i koniecznie zorganizuj sobie trociny do tłumienia ognia

No i do roboty


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
orys




Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Nie 23:10, 21 Lip 2013    Temat postu:

No i uwędziłem Laughing zaczepiłem ogonami do góry wg rad kolegi Marcin232 bez łbów, wędziłem 2 sztuki po ok 3kg i jeden z nich spadł (oderwał się ogon)
Jak do diabła je wieszać, kiedyś widziałem zdjęcie jak gość wędził leszcza na dwóch prętach wbitych pod łbem które jeszcze powodowały że leszcze miały otwarte podbrzusze (wnętrze znaczy) Question


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
glinkapiotr




Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo

PostWysłany: Pon 10:00, 22 Lip 2013    Temat postu:

http://www.barton.fora.pl/dyskusja,1/wedzone-leszcze,480.html

tutaj masz podobny temat

z tego co wiem u nas je sie wędzi zaczepiając przez oczy, w łuskach, tylko wypatroszone. Łuski pozwalają lepiej zachować aromat w mięsie, tak samo przy mrożeniu - lepiej mrozić tylko patroszone, nie skrobane

co do temperatury i czasu to nie wiem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin232




Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Pon 10:11, 22 Lip 2013    Temat postu:

orys a nie dałeś zbyt wysokiej temperatury? Wędząc chłodniejszym dymem bardzo rzadko spada. Można jeszcze zrobić filety i wędzić położone na ruszcie ale to już nie jest tak soczyste, bo cienki filet szybciej można przesuszyć.
Nauczysz się, początki bywają trudne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tryt
Administrator



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pon 10:31, 22 Lip 2013    Temat postu:

Tutaj trochę widać, jak robi to Janek [link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 11:12, 22 Lip 2013    Temat postu:

Witam
Ja używam zrobionych z drutu haków w kształcie litery S wędzę zawsze leszcze bez głowy wbijam hak przez kręgosłup przez żebra ogonem w dół mocno w tych kościach siedzi hak i w tedy nie spada mi ryba. Co do rozszerzania zawsze rozszerzam kawałkiem drewna dwie części leszcza ( nie wiem czy dobrze to opisuje ) po prostu żeby dym do środka ryby miał dojście i wszystko się dowędził.

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
orys




Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Pon 21:06, 22 Lip 2013    Temat postu:

Hej, w piątek wędzę znalazłem takie haki i wykonałem 6 sztuk
[link widoczny dla zalogowanych]
dam znać jak poszło Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez orys dnia Wto 10:43, 23 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin