Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wędzone leszcze

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
klaudiusz




Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:40, 25 Lut 2010    Temat postu: Wędzone leszcze

Witam Pana Bogdana!
W oczekiwaniu na wiosenne leszcze, mam prośbę ażeby zechciał Pan podzielić się doświadczeniami na temat wędzenia leszcza. Na jednym ze zdjęć częściowo widać własnej konstrukcji wędzarkę a w niej pachnące leszcze. Chodzi mi o wymiary: długość i przekrój przewodu dymnego, czy w tym uchylnym daszku jest wycięty otwór dymny i jakiej wielkości. Ponadto jak długo wędzi się takiego 2- 3 kg i jak przyprawić przed wędzeniem?
Będę wdzięczny za podjęcie tematu bo wiosną przymierzam się do zbudowania czegoś takiego. Pozdrawiam serdecznie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bodzio
Administrator



Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przechlewo

PostWysłany: Pią 14:41, 26 Lut 2010    Temat postu:

Witam
I po co było zaczynać ten temat już mi ślinka cieknie. Wędzarkę można wykonać samemu lub dać do jakiego stolarza. Ale może być tez z beczki metalowej czy drewnianej. Wymiary nie takie ważne oby się ryby luźno mieściły. Ważne są odstępy między rybami tak na kilkanaście centymetrów. Mały odpływ dymu trzeba zostawić, ale nie za Duzy i najlepiej regulowany. Palenisko lubię jak jest trochę dalej tak około dwóch metrów żeby nie było za dużej temperatury w wędzarce. Osobiści lubię wędzić tylko samym dymem czyli na zimno i takie większe leszcze do 2,5kg wędzę nawet 8godzin. Jak smakują tego się nie da powiedzieć czy napisać to trzeba przeżyć. Przed wędzeniem leżą minimum z godzinę, dwie minimum w solance, a te trzeba po prostu zrobić do smaku. Nie mam proporcji bo po prostu po wymieszaniu wody z solą smakuję i jak czuję wyraźnie sól to jest ok. potem trochę przepłuczę bieżącą wodą i wytrę do sucha i do wędzarni. Dużym leszczom rozszerzam brzuchy za pomocą patyczków. No i co smacznego bo ten smak nie ma sobie równych. Niech się wypowiedzą ci co już smakowali u mnie. Pozdrawiam Bodzio


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tryt
Administrator



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pią 15:28, 26 Lut 2010    Temat postu:

Bardzo niedobry temat Evil or Very Mad . Momentalnie widzę oczyma wyobraźni wrzesień ubiegłego roku i na stół "wjeżdża" kilkukilogramowy leszcz, gorący, prosto z wędzarnika. Niebo w gębie, nie do porównania z jakąkolwiek rybą wędzoną kupowaną np. nad morzem. Do domu zabrałem tylko pięć uwędzonych sztuk, to na drugi dzień rodzina chciał mnie wysłać z powrotem do Przechlewa, abym przywiózł więcej. No i jeszcze przypomniałem sobie leszcza z grila owijanego w liście chrzanu - ten był "od święta", a na codzień zajadaliśmy się smażonymi z patelni na przemian z płociami. Kończę, bo burczy mi w brzuchu ....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
klaudiusz




Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 1:15, 02 Mar 2010    Temat postu:

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Właśnie z drewna zamierzam zbudować wędzareczkę. Kolega mający stolarnię przygotowuje mi 4 cm grubości dębowe baliki, łączone na felc jak boazeria. Myślę że wysokość "skrzynki" tak około 1,2 m wystarczy. Pozdrawiam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin