Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Silniki elektryczne do łodzi-wybór,opinie
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 187
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Śro 18:26, 26 Gru 2012    Temat postu: Silniki elektryczne do łodzi-wybór,opinie

Witam serdecznie
Od pewnego czasu szukam silnika elektrycznego.
Moja łodeczka ma 4.3m długości i waży sama ok 160kg.
Mam pytanie czy warto kupić silnik Minn Kota lub MotorGuide, czy polecacie inną sprawdzoną firmę oraz jaki warto kupić akumulator do takiego silnika.
Bardzo prosze o opinie i uwagi, będą mi pomocne w dokonaniu dobrego wyboru.
dziękuje za uwagi
pozd Michał


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin232




Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 518
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Śro 19:30, 26 Gru 2012    Temat postu:

Witam. Jeśli mogę wyrazić moje skromne zdanie to przy takiej łódce nie ma sensu używać silnika mniejszego jak 50 lbs uciągu. Ja mam łódź 355cm 120 kg i małe zanurzenie, mam silni Rhino 44 lbs, wyciąga ok. 5km/h
Kierując się wyborem silnika trzeba wziąć pod uwagę kształt kadłuba, głębokość zanurzenia łodzi,ciężar jaki będzie na niej (ilość osób) a przede wszystkim i co najważniejsze, to na jakich jeziorach będziesz pływał i jaki tam z reguły panują warunki pogodowe bo może pływać będziesz na małych jeziorkach i poruszanie się w żółwim tempie może nie być problemem a wręcz przyjemnością. Problem może pojawić się na dużej i rozległej wodzie gdzie warunki pogodowe mogą się szybko zmieniać a zwłaszcza siła wiatru, i wtedy mocniejszy silnik, i zapas mocy może mieć znaczenie bo tej mocy będziesz potrzebował żeby utrzymać kierunek i bezpiecznie wrócić do brzegu . Byłem już na 4 metrowej łodzi z kumplem na dużym jeziorze, silnik był tylko 36 lbs . Wypływaliśmy przy niemal flaucie a po 4 godzinach spinningowa ciśnienie zaczęło spadać, wiatr nabrał prędkości a fale były blisko metrowe, Silnik i wiosła pracowały jednocześnie a i tak nie daliśmy rady, nie można było utrzymać kierunku. a nie ma nic gorszego jak dostać boczny wiatr, i falę w burtę. Musieliśmy spłynąć z wiatrem do najbielszego brzegu i iść wzdłuż niego pchając łódkę aż do samochodu przez 3,5 godziny bo akumulator tez już padł. W tym przypadku zabrakło właśnie mocy silnika aby uciec ze strefy dużych fal!
Zawsze dobrze jest mieć trochę zapasu mocy czy to w silniku w samochodzie, motocyklu czy na łodzi.
Dla mnie moc mojego silnika mi wystarcza ale jest to minimum.
Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 187
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Śro 20:26, 26 Gru 2012    Temat postu:

Marcin bardzo dziękuje za cenne informacje.
Widać ze jesteś osoba praktykującą i takie informacje są najcenniejsze.
Twoja wypowiedz przekonała mnie do zakupu silnika 55IBS, chce postawić na Minn kote , znajomy używa tej firmy i jest zadowolony.
Jeszcze jak mozna skorzystać z twojej opinii to czy do silnika 55IBS wystarczy ako 100Ah i czy warto kupić żelowy czy wystarczy kwasowy, jakie jest twoje zdanie?

bardzo dziękuje za informacje

pozd Michał

p.s
widze ze sprzedałes gps , czy do połowu leszczy z łodzi jego dokładność
wprowadzania na miejsówkę jest wystarczająca? bo tez mi to urządzenie "chodzi po głowie" , moze warto zainwestować w taki gps.
tez poprosze o twoją opinie

raz jeszcze pozdrawiam Michał


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:36, 26 Gru 2012    Temat postu:

Witam
Marcin 232 podzielam twoją opinie ja jestę posiadaczem osapiana 45 LBS produkcji HasWing a do niego akomulator Toyama 100AH Żelowy. Pływam kilka godzin na każdej wyprawie łódke mam 3,8 pływam sam na zaporówce głównie na spina do 7 godz na 4 biegu wystarcza akomulator. Czasem jak zrobi sie sztorm ( a pływam na 1000 hektarowym akwenie to grzywacze mają tego metra na takie fale nie ma rady nawed wiosła nie pomogą i piąty bieg. Zestaw sprawdza sie bez zarzutu co do akomulatora to polecam przeznaczony do głebokich rozładowań i bez obsługowy.
Zapas mocy mam jakieś 10 LBS (Michał Jago powinienieś wziąść wskazówki od marcina ) mocy nigdy nie za mało gorzej jak braknie. Co do GPS Pływam na łódkach kilkanaście lat kilka łajb miałem markery z butelek lub innych rzeczy pływających są fajne ( ale jak to u nas zawsze komuś przeszkadzają lub na złość ściągają panowie. Pływanie na punkty orientacyjne też praktykowałem ale w momeńcie zakupu GPS poprostu inne pływanie mam GarminaMap 78s - dlamnie jest ok. Przez kilka lat miałem Garmina MAp 76 - też godny polecenia.
Stosuje je i na miejscówki na białą rybę i spina (niedoceniony miejscówki sąbankowe zwłaszcza w zaczepach ustawisz tak łódke że nie tracisz przynęt). A dokładność hm najlepiej opisać na przykłądzie lodu wbiłem dziurę gdzie łowiłem wprowadziłem waiponta miejscówke nie wziołem namiarów. Na drugi dzień zasypał śnieg wszysko biała pustynia ide na waiponta wbitego dzień wcześniej docieram na miejsce odgarniam śnieg w promieniu kilku metrów i zamarznięte dziury z dnia poprzedniego . ( W praktyce dokładność do 3 m ).
Pozdrownienia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin232




Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 518
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Śro 23:26, 26 Gru 2012    Temat postu:

Michał ja używam akumulatora kwasowego 110 Ah, nie kupiłem żelowego bo uważam, że kwasowe nie są złe a i znacznie tańsze nawet o połowę trzeba tylko należycie o nie dbać - doładowywać, nie trzymać na mrozie itp.
Jeśli chodzi o silnik to nie twierdze, że Minn kota ma złe silniki na pewno są dobre ale są też drogie.
Tu jest ciekawy silnik:
http://www.mc-sklep.pl/silnik-elektryczny-haswing-osapian-slim-5560lbs-max-mctuning-do-lat-gwarancji-p-569.html

GPSa sprzedałem nie dla tego, że był zły ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciałbym mieć coś dokładniejszego - żeby nie gubił kierunku w czasie postoju i wolnego pływania i z tego co się zorientowałem to pomorze w tym GPS z elektronicznym kompasem i wybór padł na GARMIN 78s lub GARMIN Etrex 30,

mjmaciek Ty używasz 78s jak to jest? Z tą dokładnością do 3 metrów to chyba we wszystkich norma ale trzyma kierunek - kurs naprowadzania na punkt w czasie wolnego poruszania się i postoju? Możesz coś o tym napisać? Tylko przejdźmy może do tematu o GPS-ach


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Marcin232 dnia Śro 23:38, 26 Gru 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 14:09, 27 Gru 2012    Temat postu:

Witam
Marcinie : mjmaciek Ty używasz 78s jak to jest? Z tą dokładnością do 3 metrów to chyba we wszystkich norma ale trzyma kierunek - kurs naprowadzania na punkt w czasie wolnego poruszania się i postoju? Możesz coś o tym napisać? Tylko przejdźmy może do tematu o GPS-ach
Nieweim o co ci chodzi z tym trzymaniem kierunku. W obydwóch GPS które używałem wygląda to tak :
-GPS 76 wybrałeś punkt dałeś idź pokazywała się na ekranie linia która sie blokowała i strzałka (to ty ja ta strzałka płynołem po lini do celu odchyłke kursu widziałeś na ekranie mogłeś pomniejszyć przybliżenie lub powiększyć) jak stałeś linia nie znikała można ją było wyłaczyć i pływać tylko na strzałke
-GPS 78S wybrałeś punkt dałeś idź pokazywała się na ekranie linia która sie zmienia w zależności od zmiany pozycji i strzałka .W 78 jest tyle okienek na ekranie możesz je swobodnie ustawić pod siebie (kierunki , odległości do waiponta itp) do wyboru do koloru. W zależności od dnia to nawed pokazuje dokładność 1,8m. Mam ten kompas ale nie pływam na niego nauczyłem sie tak że patrze tylko na strzałke i wale do celu.
Marcin 76 miałem 3,5 roku (pewnego dnia nie dała się uruchomić po wysłaniu do serwisu okazało się że jej nie naprawią co za ból)-po tej informacji aż jeczałem kupe kasy kosztował
Od ponad roku mam 78S - polecam działam z GPS na bieżąco przez cały rok dużo pływam naprawdę godny polecenia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin232




Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 518
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Czw 14:41, 27 Gru 2012    Temat postu:

Dzięki za odpowiedź. Wiem już o co chodzi i już wiem czego chcę.
Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 187
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Czw 16:28, 27 Gru 2012    Temat postu:

Dziękuje Panowie za uwagi.
Marcin dziękuje za link na fajny silnik.
Mam pytanie do mjmaciek jak się Tobie spisuje ten silniczek Osapian 45?

cena Osapian 55 jest o połowe niższa od Minn Koty
uwazam ze silnik wezmę pod uwagę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:44, 27 Gru 2012    Temat postu:

Witam
Bez zarzutu jest ok. Jak byłem na kupnie też miałem kłopot co kupić ale padło na osapiana ja jestę zadowolony.

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 187
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Czw 20:01, 27 Gru 2012    Temat postu:

cześć
ja bede pływał po jeziorach od 80 do 140h wiec nie takie duze jak twoje.
myslę ze zakup Osapiana 55 bedzie dobrym wyborem
cena tego silnika 890zł , uważam za taki duży silnik cena jest ok.
czy uważasz ze ako 100Ah zelka bedzie wystarczająca? do 55Lbs.

pozd


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:02, 27 Gru 2012    Temat postu:

Witam
Do mojego silnika dobierał mi akomulator sprzedawca silnika kupiłem w jednym sklepie silnik i akomulator + ładowarke.
Co do silnika 55lbs i akomulator 100AH to niewiem zapytaj w sklepie napewno ci podpowiedzą . Co do mojej praktyki to myśle że jeśli kupisz akomulator z mniejszą pojemnością poprostu najwyżej krócej będziesz pływał.
http://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-osapian-55-lbs-12v-akumulatorem-km-battery-lpc-110ah-12v-p-754.html
Tam chyba podają 110AH.
Co do akomulatora żelowego to ważną sprawą jest odpowiednia ładowarka jest bardzo ważna.

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 187
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Sob 1:09, 29 Gru 2012    Temat postu:

Witam
Chciałem serdecznie podziękować Mackowi i Marcinowi za pomoc w uzyskaniu informacji na temat silników elektrycznych do łodzi. Inforamcje mi przekazane
beda dla mnie ważne przy planowanym zakupie silnika na luty 2013r.
Wielkie dzięki

pozdrawiam Michał


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin232




Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 518
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Sob 10:12, 29 Gru 2012    Temat postu:

Michał nie ma sprawy trzeba sobie pomagać.
Chciałbym jeszcze coś dodać, pomyśl czy nie lepiej trochę dołożyć i wziąć silnik o zwiększonej mocy i z maximizerem. Jest mniej awaryjny i oszczędniejszy w prądzie bo bez płynnej regulacji blaszki w rumplu dość szybko się zużywają i napalają.
Ja swój silnik też będę przerabiał na maximizer.
Kupując tańszy silnik oszczędzasz to prawda ale jednak chyba warto dołożyć i zapłacić trochę więcej za mocniejszy i oszczędniejszy silnik no i po jakimś czasie nie trzeba będzie wymieniać przełącznika biegów w rumplu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 187
Przeczytał: 18 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Sob 11:34, 29 Gru 2012    Temat postu:

Marcin , przygladam sie temu silnikowi co podesłałeś link
http://www.mc-sklep.pl/silnik-elektryczny-haswing-osapian-slim-5560lbs-max-mctuning-do-lat-gwarancji-p-569.html
ten silnik jest z maximizerem napewno sie taki przyda do pływania po jeziorze
przy spiningowaniu i pływaniu na białą rybkę.
racja zakup silnika jest na lata wiec warto to przemyśleć i chyba dołożyć.
Jak uda mi sie juz coś fajnego nabyć dam znać co kupiłem.

pozdrawiam Michał


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:04, 29 Gru 2012    Temat postu:

Witam

Żaden problem Michał widziałem wcześniej pytałeś o echosonde (teraz pytasz o silnik i GPS ) Zestaw kompletujesz ? Łódź już masz .Echo już zakupiłeś ?

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin