Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Łubin żółty
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bodzio
Administrator



Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przechlewo

PostWysłany: Wto 13:26, 20 Mar 2012    Temat postu:

Łubin słodki to łubin żółty, czyli ma żółte ziarno. Łubin gorzki ma ziarno białe. Nie można patrzeć na smak jaki się wyczuwa po zgryzieniu. Kupiłeś dobry łubin. Pozdrawiam bodzio

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zbynek80




Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sieradz

PostWysłany: Wto 14:34, 20 Mar 2012    Temat postu:

Dziękuję Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin232




Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Wto 14:46, 20 Mar 2012    Temat postu:

Dzięki Bogdanie, że czuwasz nad tym co piszemy i w razie potrzeby poprawiasz.
Nie wiedziałem, że żółte ziarno w środku to zawsze słodki a białe to gorzki. Kiedyś wziąłem próbkę od gospodarza w środku był żółty a w smaku gorzki. A dlaczego?.
Widzisz zbynek80 jednak co mistrz to mistrz.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zbynek80




Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sieradz

PostWysłany: Wto 17:40, 20 Mar 2012    Temat postu:

I co w tedy zrobiłeś ? Zanęcałeś nim czy zrezygnowałeś ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin232




Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Wto 17:47, 20 Mar 2012    Temat postu:

Wziąłem tylko próbkę ok. pół kilo. Nie kupiłem go a cenę miał dobrą bo 0.80gr/kg.
To było ubiegłej wiosny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cudak




Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dębno

PostWysłany: Wto 19:55, 27 Mar 2012    Temat postu:

Nie jest słodki Smile w smaku. Jeśli masz tak jaki opisałeś, to jest gitara.

Ma mieć żółte ziarno i najlepiej jak skorupa ma "ciapki" nieważne czy białe czy czarne. Najważniejsze w łubinie to żeby było żółte ziarno i jak największe Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez cudak dnia Wto 19:56, 27 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
runik




Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Człuchów

PostWysłany: Śro 20:25, 11 Kwi 2012    Temat postu:

Ja używałem w ubiegłym roku łubinu w cenie ok 1 PLN za 1 kg. Przyznam, że (po zaparzeniu) leszcze bardzo go lubiły (nęciłem w okresach po 2-3 tygodnie samym łubinem) .Odnośnie koloru: łubin ciemnoszary, w jasne ciapki( kropki) był dostępny w tym samym czasie za ponad 4 PLN za 1 kg. Łubin, który używam jest jednolicie koloru JASNOKREMOWEGO ( nie ma żadnych (ciapek); w środku ziarno jest koloru ciemnożółtego.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cudak




Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dębno

PostWysłany: Pon 21:14, 16 Kwi 2012    Temat postu:

Bardzo dobra cena.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cudak




Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dębno

PostWysłany: Śro 12:24, 09 Maj 2012    Temat postu:

Czy może ktoś wie czy łubin po przygotowaniu większej ilości można zamrażać ?

Pytam się ponieważ przygotowałem większą ilość i nie wiem czy mrozić czy nie, bo nie wiem ile wytrzyma (zanim skiśnie). Gdzie najlepiej trzymać ? W piwnicy ? Czy może na powietrzu ?

P.S. Kiedyś zapomniałem o 2kg łubinu i chyba z 3 - 4 miesiące leżał w piwnicy w wiaderku przykryty przykrywką. Po jakimś czasie przypomniałem sobie o nim i poszedłem sprawdzić, jak tylko otworzyłem wiaderko wyleciały miliony meszek (muchówek), ale zadyma była Smile hehe chciałbym tego uniknąć.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez cudak dnia Śro 12:25, 09 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kubass85




Dołączył: 21 Paź 2012
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Włodawa

PostWysłany: Nie 22:41, 28 Paź 2012    Temat postu:

Panowie mam pytanie odnosnie lubinu. Moczylem lubin wiecej niz 24h potem go gotowalem jakies 20min wrzucilem go wtedy jak wrzala woda. Po ostygnieciu chcialem go rozdusic i byl maly problem, gdy go dusilem to zlazla jego skorupka i w dodoatku rozpadal sie na polowe czyli z ziarna byly dwie polowki. Myslalem w sumie ze bedzie mietszy niz jest czy tak ma byc czy to normalne? jak taki przy twardawy zalozyc na hak w sumie nie probowlem ale wydaje mi sie ze jest problem znim:(

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JanuszZet




Dołączył: 10 Wrz 2012
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stęszew

PostWysłany: Nie 23:16, 28 Paź 2012    Temat postu:

Kubass85
Z łubinem tak już jest ,że nie wiem ile byś go nie gotował to zawsze będzie twardy. Gotowany jednak wydziela mocniejszy aromat a o to w tym chodzi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kubass85




Dołączył: 21 Paź 2012
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Włodawa

PostWysłany: Pon 14:31, 29 Paź 2012    Temat postu:

aha dzieki za zainteresowanie, no tu masz racje ze moczony ma mniejszy aromat niz gotowany

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Czw 0:43, 15 Lis 2012    Temat postu:

Cześć kubass85
W bardzo ciekawy sposób przedstawia Pan Bogdan w swoim filmie w jaki sposób zakładać twarde ziarna na haczyk, warto sobie te filmy zakupic. Polecam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Norbi_ZIP




Dołączył: 05 Wrz 2010
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Międzyrzec Podlaski

PostWysłany: Śro 15:45, 27 Sie 2014    Temat postu:

lll

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Norbi_ZIP




Dołączył: 05 Wrz 2010
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Międzyrzec Podlaski

PostWysłany: Śro 15:47, 27 Sie 2014    Temat postu:

Witam,

mam pytanie, zawsze gdy kupowałem łubin żółty u siebie w mieście wyglądał tak: [link widoczny dla zalogowanych] Teraz nie mogłem go dostać u siebie więc zamówiłem przez internet. Na zdjęciu z aukcji widać było właśnie taki sam ale gdy przyszła paczka łubin wyglądał całkiem inaczej, tzn. tak: [link widoczny dla zalogowanych] Czy to jest też łubin żółty słodki? Czy ktoś nęci takim łubinem? Są różne barwy łubinu żółtego czy to jakaś inna odmiana?

Przepraszam za wcześniejszy post ale nie mogłem wkleić linków bo musiałem mieć przynajmniej 3 posty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin