Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

łubin bobik groch kukurydza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sttts




Dołączył: 11 Sie 2011
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:01, 12 Mar 2012    Temat postu: łubin bobik groch kukurydza

Witam. mam pytanie odnośnie gotowania tych ziaren. wiem że trzeba najpierw namoczyc poźniej trochę pogotować. ale nie o to mi chodzi. Pytanie jest o chwilę wrzucenia ich do gara. Czy wrzucamy je do już zagotowanej wody, czy ziarna gotujemy odpoczątku z zimną wodą?i czas mierzymy od chwili wrzenia? Czy będzie tak z każdymi ziarnami? pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zbynek80




Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sieradz

PostWysłany: Pon 13:23, 12 Mar 2012    Temat postu:

Kolego wszystko na forum już było a i na filmikach na yt Pan Bogdan o tym mówi więc nie problem znaleźć te informacje.
A co do twoich wątpliwości to jeśli moczysz ziarna w gaże to nie będziesz przecież ich odcedzał a potem wrzucał do gorącej wody. Bo nawet nie ma takiej potrzeby. Więc spokojnie gotuj w tej wodzie co się moczyły. Jeśli chodzi o samą kukurydzę to możesz ją gotować nawet godzinę ale nie ma sensu bo i tak dużo to nie zmieni. Pogotuj ją 15-20min i tak zostaw pod przykryciem ona sobie dojdzie. Podobnie łubin można go gotować wspólnie z kukurydzą. Bobik gotuj ok 10 min i musisz go odcedzić po gotowaniu bo może się zrobić miękki na papkę. W trakcie gotowania możesz sprawdzać jego konsystencje, powinien być taki aby w miarę swobodnie dało się go rozgnieść w palcach. Groch tez gotujemy ok 15 min ale możesz dłużej, byle ci się nie porozłaził. Najlepiej będzie jak będziesz sprawdzał jego stan ugotowania i dojdziesz do tego jak długo go gotować tak samo z innymi ziarnami.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez zbynek80 dnia Pon 13:24, 12 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin