Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KOLBY KUKURYDZY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
klaudiusz




Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:31, 05 Mar 2010    Temat postu: KOLBY KUKURYDZY

Witam Pana Bogdana, witam Kolegów.
W oczekiwaniu na wiosenne leszcze (ponieważ wiem już jak zbudować wędzarkę) podzielę się moim skromnym doświadczeniem w przygotowaniu kukurydzy, ale tej na przynętę. Kupna kukurydza z puszki czasem trafia się taka o jaką nam chodziło ale często kupiona po paru dniach tej samej firmy jest przeważnie do kitu, nadaje się co najwyżej na płocie. Ugotowane, suche ziarna kukurydzy do nęcenia są albo trochę przytwarde na haczyk albo popękane podczas gotowania. Polecam!!!, tak na początku października, zerwanie kilku dorodnych kolb (na kilku ha uprawy rolnik pozwoli), wykruszyć ziarna, wypłukać z zanieczyszczeń i moczyć dobę lub dwie. Następnie ziarno sypię do dużego garnka i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 1/2 godziny. Po wystygnięciu odlewam wodę, a ziarna kukurydzy wsypuję do słoików, mogą być takie po dżemie albo litrowe z tym że słoiki wypełniamy kukurydzą nie więcej jak do połowy.
Następnie przygotowuję lekko osłodzoną cukrem wodę i nalewam prawie do pełna. Słoiki ustawiam w dużym garnku i pasteryzuję gotując 1/2 godziny. Po wystygnięciu słoiki ustawiamy w piwnicy i czekają do wiosny.
Zbliża się wiosna nie możemy się doczekać spotkania z leszczami bierzemy z piwnicy litrowy słój z kukurydzą otwieramy odlewamy wodę a ziarna kukurydzy przekładamy do małych słoiczków takich po koncentracie pomidorowym które zbieraliśmy w ciągu zimy jak żona gotowała pomidorówkę. Też wypełniamy kukurydzą tylko w połowie do 2/3 i zalewamy wodą ale teraz już przyprawioną wanilią, piernikiem itp zależy od gustu naszych leszczy ale tu to już Pan Bogdan jest mistrzem i też pasteryzujemy gotując kilkanaście minut. Pozostałe duże słoje z kukurydzą zużywamy przekładając do malutkich przez całe lato a pod jesień tylko smak zmieniamy doprawiając np. czosnkiem no i oczywiście DIPEM Pana Bogdana. Polecam, ja to sprawdziłem. Jest trochę pieprzenia się z tym ale w październiku trafia się kilka deszczowych dni że na rybki się nie da, a z kolei wiosną nie mogąc się ich doczekać, samo przygotowywanie sprawia frajdę. Pozdrawiam serdecznie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin