Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Stosowanie DODATKÓW w zależności od TEMPERATURY wody i ...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maruszeczko 80




Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 241
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 14:53, 06 Mar 2015    Temat postu: Stosowanie DODATKÓW w zależności od TEMPERATURY wody i ...

Szanowni koledzy. Zakładam temat z myślą o wypracowaniu odpowiedniego doboru dodatków (zapachowych i smakowych) które należy stosować w zależności od pory roku i temperatury. Myślę że temat ułatwi wielu osobom korzystającym z produktów BB oraz ogólnodostępnych na rynku dobór w zależności od pory roku, temperatury wody i gatunku ryby na którą się zasadzamy Smile Głównie chciałbym abyśmy skupili się na leszczach. Zapraszam do dyskusji, bo ostatnio trochę słabo z wymianą doświadczeń... Nie znalazłem takich informacji na forum, gdyby jednak gdzieś były proszę o wskazanie lokalizacji.
Proponuję ujednolicić sposób opisywania.
TEMP. Wody (podać przedział) pora roku (miesiąc i info czy przed czy po tarle) oraz głębokość i rodzaj dna (np. 7 metrów spad, lub 10 koniec spadu)
Może ktoś doda coś jeszcze co by w takiej tabeli się znajdowało? Na koniec zrobimy podsumowanie i zestawienie co by wiadomo było co z czym kiedy gdzie na co i dlaczego Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
glinkapiotr




Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo

PostWysłany: Sob 12:51, 07 Mar 2015    Temat postu:

ja raczej zauważyłem zależność skuteczności danego zapachu od pogody

słonecznie, wietrznie -> róża/poziomka
nieco bardziej pochmurnie -> kolendra/kozieradka

czy to zależy od temperatury? Też jestem ciekaw, ale nie wiem czy taka uniwersalna zależność istnieje.

Według mnie makaron z różą/poziomką i kolendra do zanęty jest na tyle uniwersalnym i skutecznym połączeniem, że odechciało mi się po 2-3 miesiącach eksperymentować z różnymi zapachami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maciej Kozyra




Dołączył: 08 Mar 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 21:10, 07 Mar 2015    Temat postu:

....

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Maciej Kozyra dnia Wto 13:40, 10 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lester




Dołączył: 17 Lis 2013
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Nie 13:47, 08 Mar 2015    Temat postu:

Może coś więcej na temat tego squida?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 15:55, 08 Mar 2015    Temat postu:

Squid zapach kałamarnicy lub kalmar bardzo popularne ostatnio zapachy w karpiowaniu są kule , dipy, bostery, nawet zanety o tym zapachu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maciej Kozyra




Dołączył: 08 Mar 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:17, 08 Mar 2015    Temat postu:

....

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Maciej Kozyra dnia Wto 13:56, 10 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maruszeczko 80




Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 241
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 15:11, 09 Mar 2015    Temat postu:

Jasne że każda woda jest inna, że leszcze pływają po różnych głębokościach. Z wszystkim się zgadzam, ale może byśmy ujednolicili mniej więcej pory roku i smaki/zapachy. Z tego co między wierszami wyczytałem, to smrody, tłusto jesień, poziomki i inne syropy w lecie, no może coś więcej podpowiecie. Ja jestem zwolennikiem naturalnych zapachów bez kombinowania. Nie wiem czym smrodzicie. Skoro pewniakiem jest piernik i kolendra - to czy przez cały rok? Odpowiadasz na posta jakby to było jasne dla każdego a dla mnie nie jest bo nie stosuję zapachów. Trochę więcej wyrozumiałości proponuję.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maciej Kozyra




Dołączył: 08 Mar 2009
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:51, 09 Mar 2015    Temat postu:

....

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Maciej Kozyra dnia Wto 13:40, 10 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maruszeczko 80




Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 241
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 10:16, 10 Mar 2015    Temat postu:

Witam. No nie używam zapachów bo uważam, że w niczym nie pomagają, a jak używam to bardzo sporadycznie i to w dniach w których ryba nie bierze, albo jest brudna/zakwitnięta woda. A o co koledze chodzi z tymi kulkami bananowymi i sarkastycznym tekstem? Chyba wyraźnie napisałem o co mi chodzi, jakie informacje mnie interesują, że zbierzemy wyniki w tabelę. Proponuję więcej entuzjazmu dla uważam rzeczowego tematu niż negowanie uważam czegoś konstruktywnego i przede wszystkim praktycznego i duszenie tego w zarodku. Zamiast przepychać się na maile, można było napisać jak Piotr... lub ja (choć mam znikomą wiedzę w tym temacie). Krótko zwięźle i rzeczowo (kolega pokazał że można ze Squidem)

Myślę, że tak szczegółowe dane jakie kolega wymyślił, nie będą miały racji bytu, gdyż 99% wędkarzy nie robi notatek. Natomiast czy łowi na spadzie, w jakim miesiącu i na jakiej głębokości raczej wędkarze wiedzą. Wydaje mi się, że narzekaniem kolega nie pomaga w "płycięciu" tematu.

Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paolo1234567




Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płońsk

PostWysłany: Wto 18:49, 10 Mar 2015    Temat postu:

Moje zdanie (powtarzam moje) jest takie że zapach jest ważniejszy raczej dla wędkarza niż dla ryb. Ważne jest żeby z dodatkiem nie przesadzić (lecz nie zawsze). Jeśli my nie czujemy zapachu to nie znaczy że ryby nie czują. One czują na pewno lepiej jak my.
Wiosna- woda zaczyna żyć, roślinność sie rozwija powoli pachnie świeżością i coraz bardziej intensywnie. I wiadomo ryby są zazwyczaj blisko brzegu (tarło). Wiec na wiosne używam słodkości poziomka, truskawka ale również smrodka i czosnku.
W lecie duzo lub bardzo dużo ale tylko do pewnej porcji. na 10kg zanety 1-2kg jest zaprawione porządną ilością zapachu.Żeby nie cała zanęta waliła np poziomką tylko kilka ziaren wokoło. Jesień jest dla mnie tematem tabu. A dokładniej późna jesień. Zima też raczej nie rozkminiona. Zima na pewno smrodek. Bo jak nie miałem go rok temu była bryndza. Raczej jeśli chcemy przechytrzyć dużą rybę to zapachy skorupiaków i ochotki. Ale dla mnie numerem jeden jest coś co mało kto stosuje.
Arachid.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lester




Dołączył: 17 Lis 2013
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Wto 19:51, 10 Mar 2015    Temat postu:

No ale arachid to raczej dodatek smakowy choć zapach swój ma.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
waldi94




Dołączył: 06 Maj 2013
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: szczytno

PostWysłany: Czw 20:29, 12 Mar 2015    Temat postu:

Witam kolegów. Podczepiam się pod temat, nie stosowałem żadnych zapachów nigdy, teraz zakupiłem u Pana Bogdana,a mianowicie Kolendra,Smrodek,Poziomka i Róża i zastanawiam się właśnie jak to ugryźć,bo jestem w tych sprawach zielony Very Happy. Może bardziej właśnie tak porami roku można byłoby rozplanować,zmianami w wodzie,bo to ma chyba największe znaczenie jaki i ile dodatek najlepiej stosować oraz na jakie ryby.
paolo1234567 dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami,daje to już mi jakiś punkt odniesienia


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez waldi94 dnia Czw 20:30, 12 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek M




Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecinek/Bydgoszcz

PostWysłany: Pią 16:15, 13 Mar 2015    Temat postu:

Witam. Moje doświadczenie w stosowaniu zapachów jest następujące:

1. Wiosna, jesień i zima: woda jest czysta i zimna czyli dobrze przenosi różne zapachy, więc raczej staram się nie dodawać mocnych i intensywnych tzw. słodkich zapachów (róża, poziomka, piernik) żeby nie "przedobrzyć". W tym okresie roku dodaję dużo smrodka, co jest naturalne i jego zapach ryby dobrze znają (małże, skorupiaki).
Fajny jest też tatarak wiosną. Zrywam młode pędy, kroję na kawałki i dodaję do zanęty, zapach jest rewelacyjny.
Z atraktorów super mi się sprawdza smrodek + kolendra.

2. Lato: Tutaj woda jest ciepła i jest w niej dużo mocnych naturalnych zapachów pochodzących z kwitnienia glonów itp., więc stosuję intensywne słodkie zapachy takie jak poziomka, róża, korzenny. Dzięki tym zapachom mogę się przebić przez te wszystkie glony i rośliny w wodzie i zaoferować rybom coś nowego.

Jak nie wiem co dodać jakiegoś dnia to po prostu nic nie dodaję. Te wszystkie naturalne produkty mają już super zapach same w sobie. Wystarczy odpowiednio je zaparzyć, a zapach i aromat będzie taki, że sąsiedzi będą na odległość czuli Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maruszeczko 80




Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 241
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 9:13, 02 Kwi 2015    Temat postu:

No i Bodzio odpowiedział na większość moich pytań w swoim najnowszym filmiku. Druga część zapewne rozwieje moje pozostałe wątpliwości. Dodatkowo polecam kolegom bardzo fajnego bloga. Oj wiele rzeczy jest tam napisanych :
[link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin