Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

śruta kukurydziana
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrek1




Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:54, 10 Mar 2011    Temat postu: śruta kukurydziana

Witam, zakupilem ostatnio kilkanascie kilo grubo mielonej śruty kukurydzianej. Przechowuje ja w workach, w kartonie, w suchym pomieszczeniu. Jak dlugo taka sruta moze polezec? Troche sie obwiam czy wytrzyma do lata?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bodzio
Administrator



Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przechlewo

PostWysłany: Pią 8:36, 11 Mar 2011    Temat postu:

Witam serdecznie
Spokojnie w suchym miejscu poleży i do przyszłego roku. Bo jak dla mnie to kilkanaście kilo to jest na dwa dni, więc się nie zamartwiam z przechowywaniem, a przechowuję swoje produkty w beczkach plastikowych. Pozdrawiam bodzio


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jacek79




Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:39, 11 Mar 2011    Temat postu:

śruta jest super kukurydziana ta gruba śruta na leszcza po prostu bajka taką beczkę co bogdan trzyma to spokojnie przeleży

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gery89




Dołączył: 31 Mar 2011
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chojnice

PostWysłany: Czw 20:50, 31 Mar 2011    Temat postu:

a tą śrutę się gotuje czy suchą wrzuca w łowisko??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bodzio
Administrator



Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przechlewo

PostWysłany: Pią 7:22, 01 Kwi 2011    Temat postu:

Teki produkt stusuję jako suchy dodatek do do grubszej zanety. Ale można też zalać wrzątkiem i po ostygnięciu mamy fajnie pachnący dodatek do zanęt drobniejszych np na zawody.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jacek79




Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:03, 01 Kwi 2011    Temat postu:

bogdan ma racje ze na zawody drobniejsza bo tam się punkty liczą i by rybkę prędzej zwabić

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Sob 17:38, 25 Maj 2013    Temat postu:

witam
mam pytanie odnośnie własciwości sklejających ziarno np : pęczak, pszenica itp, czy śruta kukurydziana lepiej sklei pęczak , zeby uzyskać kulę zanętową?
czy śruta sojowa na lepsze właściowści klejące?
powiem szczerze ze mam problem zeby wyrzucić drobniejsze ziarno czy makaron na odległość ok 20m od łodzi, a użycie łopatki zanętowej do peczaku czy makaronu nie do końca spełnia moje oczekiwania szczególnie przy silnym wietrze.
Peczak sklejam kupna zanętą / ok 400g na wiadro 10l, ale myśle ze to bedzie raj dla drobnicy i zakłuca to troszkę zapachy których używam do pęczaku np:kolendra do Pana Bogdana.
zapraszam do dyskusji i wymiany doswiadczeń

pozd Michał


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maniek73




Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Augustów

PostWysłany: Sob 23:03, 25 Maj 2013    Temat postu:

Pęczak sam w sobie dobrze się lepi tylko trzeba dobrze go odparować.
Już gdzieś pisałem: do 3 litrów gotującej wody wsypuję kilogram pęczaku, zagotowuję i pod kołdrę na parę godzin. Może i godzina by wystarczyła. Jak chcesz żeby się dobrze lepił to wysyp go potem do dużej misy i zamieszaj parę razy podczas stygnięcia, woda odparuje i lepisz kule jakie chcesz. Ewentualnie troszkę bułki tartej co nie zmieni ci zapachu, jeżeli to mają być kule jak kamienie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Nie 20:36, 26 Maj 2013    Temat postu:

dzięki Maniek musze tego sposobu spróbować.
dzięki za info

pozd Michał


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
match 2000




Dołączył: 14 Mar 2012
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Okręg PZW Częstochowa

PostWysłany: Czw 10:22, 30 Maj 2013    Temat postu:

Witam.Spróbuj dodać mielonych płatków owsianych,mają bardzo dobre właściwości klejące.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Czw 17:15, 30 Maj 2013    Temat postu:

Witaj match
Czy płatki mielisz np w młynku do kawy , czy mozna kuoic platki mielone?
Pozd michal


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichalK




Dołączył: 08 Maj 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:20, 31 Maj 2013    Temat postu:

Witaj Michał!
Mam podobny problem, bo łowię z brzegu i musze daleko posłać kule.
Pęczak gotuje z przepisu Mańka tyle że 20 minut i później mieszam do odparowania wody.Z takiego pęczaku nad wodą lepie kule które w całości lecą ile pary w ręku i co najlepsze po uderzeniu w wode rozpadają się.Ja jeszcze na koniec gotowania daję śrutę kukurydzianą - zwiększa kleistość i później jeszcze suchej jeszcze.Do takiego pęczaku możesz śmiało dawać groch, łubin itp. Ja tak robie.Wczesniej mieliłem płatki w młynku do kawy, ale za dużo roboty było,a śruta doskonale daje radę,szczególnie że ma fajny zapach jak się zaparzy.
Pozdrawiam Michał


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Pią 22:57, 31 Maj 2013    Temat postu:

Czesc Michał
Dzieki za info, musze nabyc troszke sruty kukurydzianej i zaparzyc ja razem z peczakiem.
Do rzucania grochu lubinu czy kukurydzy twardej polecam łopatke do necenia, ja kupilem srednia z trapera i sprawdza sie super.
Pozd michal


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
glinkapiotr




Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo

PostWysłany: Sob 13:29, 01 Cze 2013    Temat postu:

Parzenie śruty kukurydzianej razem z pęczakiem to może być super pomysł, będę musiał wypróbować!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
match 2000




Dołączył: 14 Mar 2012
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Okręg PZW Częstochowa

PostWysłany: Nie 12:52, 02 Cze 2013    Temat postu:

Witam kol.MichałJago.Płatki owsiane mielę młynkiem do kawy.Bardzo dobrze kleją,nie muszę stosować klejów ze sklepu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin