Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

RYBA W SŁOIKACH

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
orys




Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Pon 12:23, 06 Sty 2014    Temat postu: RYBA W SŁOIKACH

Witam

Wczoraj wieczorem smażyłem ryby, zmagazynowane w lodówce na zimowe wieczory takie jak wczorajszy.
Oczywiście nie sprostałem ilości przygotowanej ryby i resztę zrobiłem w zalewie octowej.

Znalazłem w necie przepis: (1 do 5)
- 1 szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- liść laurowy po jednym do każdego słoika
- ziele angielskie po 2 do słoika
Oczywiście zagotować i zalać wcześniej usmażoną rybę. Można dodać cebulę wcześniej lekko podsmażoną na patelni.

Zrobiłem jak wyżej ale czy to będzie ok. nie wiem Question
W związku z brakiem lodu zachęcam do wymiany doświadczeń i przepisów, bo na pewno macie swoje sprawdzone Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maniek73




Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Augustów

PostWysłany: Pon 20:23, 06 Sty 2014    Temat postu:

Będzie OK.
Moja żona robi wg takiego przepisu i mi smakuje, cebuli nie podsmaża,
ale może z podsmażaną będzie jeszcze lepsze.
Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałJago




Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wąbrzeźno

PostWysłany: Pon 20:50, 06 Sty 2014    Temat postu:

Ja mam podobny przepis tylko proporcja jest inna 1 szk octu i 2.5 wody , cebuje parze pod goraca woda i potem gotuje razem z woda octem i przyprawami. Ryba z octu rewelacja.Podobnie mozna robic klopsiki rybne w zalewie bajka.
Pozd


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjmaciek




Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:21, 06 Sty 2014    Temat postu:

Witam
Orys ja jakiś czas trzymam w lodówce żeby ocer przeżarł ości a potem to tylko miodzio
Cebule daje surową potem jak gotuje to tak sie z paży.
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
orys




Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Wto 0:19, 07 Sty 2014    Temat postu:

Mam rozumieć że cebulę i przyprawy gotujecie razem Question
Ja wyczytałem że gotuję sam ocet z wodą i zalewam słoiki, a tam jest cebula, ryba i przyprawy.
Czy dodajecie jeszcze jakieś przyprawy np. przecier pomidorowy, magi, marchew, czosnek Question
Czy większe stężenie octu oznacza że ryba będzie mogła dłużej stać Question
Dzięki za podjęcie tematu Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marrio22




Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 6:24, 08 Sty 2014    Temat postu:

Witam. a ja robię tak.
1 szklanka octu
6 szklanek wody
6 cebul
2 koncentraty pomidorowe
2/3 listki laurowe
5/6 ziaren ziela angielskiego
olej do smarzenia
2 łyzki cukru
1 łyżka soli
Cebulę kroję w poołówki i siekam podsmażam chwilę aby ją zeszklić( można dodać ząbek czosnku do cebuli) pużniej dodaje koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile smażę. zalewę octową zagotowuję z liściem i cukrem , zielem i 1 łyzką soli. dodaję do tej zalewy przesmażoną cebulę mieszam jeszcze zagotowuję i tym zalewam rybę w słoikach. Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maniek73




Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Augustów

PostWysłany: Śro 7:25, 08 Sty 2014    Temat postu:

Może być dobre.
Co do stężenia octu, to nie wiem jak z długością przechowywania, ale na pewno im więcej octu tym bardziej kwaśne. Są tacy którym 1:5 jest za mało kwaśne, słyszałem że robią 1:4, ale 1:2,5 jak podał Michał to już musi być mocno kwaśne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
orys




Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Śro 21:27, 08 Sty 2014    Temat postu:

marrio22 napisał:
Witam. a ja robię tak.
1 szklanka octu
6 szklanek wody
6 cebul
2 koncentraty pomidorowe
2/3 listki laurowe
5/6 ziaren ziela angielskiego
olej do smarzenia
2 łyzki cukru
1 łyżka soli
Cebulę kroję w poołówki i siekam podsmażam chwilę aby ją zeszklić( można dodać ząbek czosnku do cebuli) pużniej dodaje koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile smażę. zalewę octową zagotowuję z liściem i cukrem , zielem i 1 łyzką soli. dodaję do tej zalewy przesmażoną cebulę mieszam jeszcze zagotowuję i tym zalewam rybę w słoikach. Smacznego.

No, no, o to mi chodziło aby wymienić się już sprawdzonymi przepisami, następnym razem zrobię po Twojemu Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marrio22




Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:46, 21 Mar 2014    Temat postu:

PASTA Z MAKRELI

2 wędzone makrele
1 ogórek konserwowy
1 ogórek kwaszony
6 pieczarek konserwowych
4 jaja
1/2 papryki czerwonej surowa (nie jedna czy dwie a połowa papryki)
1 pęczek szczypiorku drobnego
1 mała cebula
2 łyżki stołowe kukurydzy konserwowej. (jeżeli lubicie)
Pieprz wedle uznania
Nie solimy ponieważ ogórek konserwowy jest słony i makrela też.

Makrelę sprawiamy z ości , w drobną kostkę ciekamy ogórki , pieczarki , jaja, paprykę , cebulę i natkę dodajemy kukurydzę. Przyprawiamy do smaku.

Część którą zjadamy można skropić delikatnie sokiem z cytryny.

SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kajkakajeczka




Dołączył: 02 Lip 2014
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płock

PostWysłany: Czw 19:03, 03 Lip 2014    Temat postu:

Od wielu lat robię rybę według takiego przepisu:
zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Ryby oczyścić, pociąć w dzwonki, (leszcze wyfiletowć- będzie dużo smaczniejszy). Posolić, popieprzyć- wstawić do lodówki przynajmniej na na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na niewielkiej ilości oleju zarumienić cebulę, pokrojoną w grubszą kostkę, lub talarki.
Ryby opanierować w jajku, mące, jajku, bułce tartej i smażyć na maleńkim ogniu do zarumienienia. Układać w słoikach dodając przesmażoną cebulkę.
Kiedy na patelni smazy się ryba przygotować zalewę- wszystkie składniki wrzucić do garnka, zagotować i od razu zalewać rybę- pamiętać o tym, by w słoikach znalazł się listek, pieprz i ziele angielskie.
Słoiki zakręcić, odstawić wieczkiem do dołu i poczekać do ostygnmięcia, a następnie wstawić do lodówki- powstanie smaczna galareta.
Tak przygotowana ryba może stać w lodówce kilka miesięcy. Mi osobiście najbardziej smakuje odfiletowany leszcz i szczupak.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin