Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy kulinarne leszcz.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuciara




Dołączył: 29 Sie 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:49, 29 Sie 2012    Temat postu: Przepisy kulinarne leszcz.

Dzień dobry. Chciałbym zapytać o Wasze przepisy na przyrządzenie leszczy. Może Pan Bogdan zdradzi jak serwuje leszcze na przystani Smile Pozdrawiam:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
glinkapiotr




Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo

PostWysłany: Śro 15:36, 29 Sie 2012    Temat postu:

z tego co moja mama robi (sam ryb nie jem, mam silną alergię) to przeważnie takie 1-1.5kg idą do galarety (normalny rosół się na nich gotuje, z ewentualnym dodatkiem żelatyny), 1.5-2kg do wędzenia a powyżej 2kg do smażenia, na oleju w mące

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zbynek80




Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sieradz

PostWysłany: Śro 23:11, 29 Sie 2012    Temat postu:

Ja wszelakie ryby przyrządzam tylko smażone w mace (50%pszennej, 50%ziemniaczanej) na oleju. Jakiekolwiek, potrawki z ryb czy w jakichś sosach itp itd Jak dla mnie zmieniają smak mięsa i już nie smakuje ono jak usmażone samo. Oczywiście bardzo lubię wędzone, ale możliwości nie mam więc te kupuję.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek M




Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecinek/Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 8:44, 30 Sie 2012    Temat postu:

Leszcze znakomicie nadają się do wędzenia. Mój tata wędzi je razem z łuskami przez co nie tracą naturalnych soków, w których znajdują się aromaty smakowe i najcenniejsze skladniki mineralne. Potem ta uwędzona skóra świetnie się ściąga i zostaje same czyste mięsko.
Ja osobiście lubię leszcza smażonego w mące i na oleju i jeszcze najlepiej na tradycyjnej kuchni kaflowej (takiej jak miały nasze babcie) - po prostu pychotka. Warunek: najlepiej jak taki leszcz do smażenia ma co najmniej 2kg i jest świeżo złowiony, wtedy wg mnie ma mniej małych ości a mięso jest bardzo smaczne. Mógłbym zaryzykować stwierdzenie, że leszcz to jest dla mnie najsmaczniejsza ryba, chociaż osobiście doceniam też walory smakowe innych gatunków.
Nie stosuję żadnych przypraw do ryb - ryba ma swoje naturalne walory smakowe i nie chcę ich zmieniać.

Pozdrawiam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marrio22




Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:29, 30 Sie 2012    Temat postu:

Witam.A jedliście panowie leszcza w mące razowej? Skosztujcie. 1szklanka mąki razowej 0,25 szklanki tartej bułki 1 łyszka stołowa wegety, 1 jajo.Makę bułkę i wegetę wymieszać razem. Sprawionego leszcza 1,5-2 kg zamozcyć w jajku nastepnie w mąkę i na patelnię. Ja zewsze w całości go smarzę na durzej patelni. Ale to od upodobania Uważam że nie traci tyle soków jak jest w całosci.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuciara




Dołączył: 29 Sie 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:20, 30 Sie 2012    Temat postu:

Jak widzę najlepsze przepisy to proste przepisy. Tradycyjnie smażony najlepszy Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin