Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna Bogdan Barton radzi
Wędkowanie z przewodnikiem
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z gotowaniem kukurydzy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
acmorgop




Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 14:41, 17 Lip 2010    Temat postu: Problem z gotowaniem kukurydzy

Panie Bogdanie!
Chciałem zapytać, jak poprawnie przygotować ziarno kukurydzy, żeby nadawała się do wędkowania. Próbowałem już wiele sposobów- moczyłem nawet dwie doby, później gotowałem i długo, i krótko i wciąż nic z tego. Ziarna nabrały jedynie ładniejszego koloru, ale nawet nie sposób przekłuć je hakiem.
Czy może mi Pan doradzić, jak powinienem przygotować kukurydzę oraz jak można ją zaprawić kolendrą?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bodzio
Administrator



Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przechlewo

PostWysłany: Sob 19:02, 17 Lip 2010    Temat postu:

Tej kukurydzy nie ugotuje się tak żeby łatwo szło ja załozyć na hak. Wystarczy pomoczyć noc potem pogotować kilkanaście minut i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Fajnie popęka i super pachnie i niektóre ziarna można przekłuć haczykiem ja ja używam na grubą płoć

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
acmorgop




Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 19:42, 17 Lip 2010    Temat postu:

Nie spodziewałem się, że płoć jest w stanie sobie poradzić z takim ziarnem. Bardzo mnie to cieszy. A jak nadać kukurydzy zapach kolendry?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotr2273




Dołączył: 05 Sie 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:53, 07 Sie 2010    Temat postu:

Witam.
W kilku styropianach wyciąłem otwory szerokości dużego garnka.
Ja kukurydzę moczę z 2 godziny.Gdy woda z kukurydzą się zagotuje
wstawiam garnek w styropian,przykrywam styropianem,
coś ciężkiego na górę i tak dochodzi przez kilka godzin(ok 10).
Tak przygotowuję kuku do nęcenia karpi.
Ziarna są duże,ładnie popękane,i miękkie.
Ziarna w garnku w styropianie chłoną wodę,dlatego tak po ok dwóch godzinach od wstawienia dolewam wrzątku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wiewer




Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 9:07, 08 Sie 2010    Temat postu:

Rada do sposobu piotra2273:

Namocz kukurydzę przez noc, a nie będziesz musiał dolewać wody.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
runik




Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Człuchów

PostWysłany: Wto 10:23, 05 Lip 2011    Temat postu:

W tym roku dopracowałem metodę przygotowania kukurydzy i tu opiszę co i jak.
1. Do szybkowaru aluminiowego ( 5 litrów pojemności) wsypuję 1 kg suchej kukurydzy paszowej (bez namaczania) i zalewam prawie do pełna wodą ( może być już ciepła z kranu).

2. Wstawiam na kuchenkę i czekam KILKANAŚCIE MINUT aż para zacznie uchodzić z szybkowara. ( słychać syk, gwizd) - po czym zdejmuję szybkowar - to już koniec gotowania.

3. W dużym worku foliowym, z wypraną wełną owczą wygrzebałem dołek pod szybkowar i tam go wstawiam zaraz po po zdjęciu z kuchenki. Całość nakrywam dużą poduszką. Warstwa dość zbitej wełny to ok. 20cm z boku i pod spodem. Można użyć innych materiałów:
- styropian: używany w termosach wojskowych ( jak opisał kolega)
- warstwa ze zwiniętych kołder
- wełna mineralna do ocieplania budynków; jednym słowem co kto ma Smile

4. Po 12 godzinach kukurydza jest już b. miękka; dodałem troszkę ziaren konopi i te wypuściły białe kiełki, znak że także są gotowe jako zanęta.

NA KONIEC: Miałem kilka sztuk termosów metalowych; po pewnym czasie znika z nich próżnia i tracą swoje właściwości - nadają się do wyrzucenia Sad

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez runik dnia Wto 13:51, 05 Lip 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maruszeczko 80




Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 241
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 12:36, 05 Lip 2011    Temat postu:

Ja też mogę się podzielić moimi doświadczeniami. Moczyć należy kukurydzę min dobę. Przesypuję do zwykłego garnka namoczoną kukurydzę z dużą ilością wody. Gotuję na kuchence elektrycznej od zagotowania ok 40 min. Zostawiam na palniku 5 godzin - ładnie sobie dochodzi (bez owijania - jesli gotuje na gazie owijam w koc i również na 5 godzin odstawiam). Po 5 godzinach dojrzewania znów wstawiam ją na gaz i dolewam ok 2 czajników wrzątku (przez 5 godzin kuku wiekszość wody wciągnie). Pogdotowuję 15 min i kończę fazę gotowania odcedzam i daję jej spokojnie wystygnąć. Przy tej metodzie praktycznie wszystkie ziarna są popękane i ugotowane tak, że rozchodzą się pod palcami. Dodatkową zaletą jest to, że przy takim sposobie gotowania ziarna rozwijają się w ogromne "kalafiory". Mimo tego na 2 ziarna i tak uderzy duża płoć lub wzdręga, a leszcze i liny tak dobrze ugotowaną kukurydzą się wprost zajadają. Pozdrawiam!

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez maruszeczko 80 dnia Wto 12:38, 05 Lip 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paolo1234567




Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płońsk

PostWysłany: Czw 11:24, 05 Cze 2014    Temat postu:

Czy ktoś z Was przygotowywał kukurydzę na ,,sposób konserwowy,,?
Chodzi dokładnie o to żeby była wielkości i miękości kukurydzy konserwowej.
Owszem wpisywałem w googlach ,,przepis na kuku konserwową,, ale chce zapytać tylko tych osób co maja w tym własną praktykę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bogdan Barton radzi Strona Główna -> Dyskusja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin